Mersin'de Uzman Diş Doktoru

.

Diş Çekimi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Diş çekiminden sonra en fazla 1 saat süre ile bir kanama olabilir. Bu kanama sızıntı şeklinde ufak bir kanamadır. Genelde hastalar ağızlarında tükürüklerini tutarlar. Bu hafif sızıntılarda tükürüğü kırmızı yaptığından bu durum kanama olarak düşünülebilir. Aslında bu kanama değil bir sızıntıdır. Hastanın tükürüğünü yutması gerekir. Tükürüğünü ağızda biriktirmemesi ve tükürmemesi gerekir.

Zaman zaman kan hastalıklarından dolayı, pıhtılaşma zamanı bozukluklarından dolayı kanamanın miktarı biraz daha fazla olabilir. Diş hekimleri diş çekimden önce hastanın bu tip bir durumu olup olmadığını hastaya sordukları sorular ile tayin ederler. Kan sulandırıcı ilaçları kullanıp kullanmadığı sorulur. Cerrahi işlemden birkaç gün önce bu ilaçları kullanımının kesilmesi gerekir.

Ancak acil durumlarda kan sulandırıcı kullanan hastanın dişi çekilip cerrahi işlem yapılabilir. Bu durumda diş hekimi ekstra önlemler alarak kanamayı en aza indirmeye çalışır.

Çekim sonrası 2 saat bir şey yenmemeli, bu süre dolduktan sonra da mutlaka ılık şeyler tercih edilmeli ve çok sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hiçbir şekilde çekim yerine dokunulmamalı , yara bölgesi emilip tükürülmemeli ve kamışla bir şey içilmemelidir.Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Yara içerisine yemek artığı dolması önlenmelidir.

.



Apikal Rezeksiyon Operasyonu

Dişlerin kök uçlarında gelişen enfeksiyonların giderilmesi için, iltihaplı kök ucu ve iltihabın yayıldığı çevre dokuların temizlenmesi için kanal tedavisi yapılamayan durumlarda uygulanan bir operasyondur. Aşağıdaki durumlarda yapılmaktadır.

  • Diş kökünün yapısal veya şekilsel bozukluğu nedeniyle kanal tedavisi'nin tam yapılamaması,
  • Diş üzerinde çıkarılamayan bir restorasyonun varlığı nedeniyle kanal tedavisi yapılamaması,

  • Kanal Tedavisi sırasında alet kırıldıysa, kırılan aletin mutlaka çıkarılması gerekiyorsa, aleti çıkarmak amacıyla,

  • Yapılmış kanal tedavisine rağmen hastanın ağrısının devam ettiği durumlarda,

  • Diş kökünde kist oluşan vakalarda,

  • Diş kökünün kemik içerisindeki 1/3 uç kısmının kırılması durumlarında.

.Çene Kemiği Düzeltilmesi (Alveol Düzeltme)

Diş kökünün etrafını kaplayan kemiksi yapıdır, diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlar. Periodontal hastalıklar bu kemiğin erimesine yol açar.

20 YAŞ DİŞLERİ

20 yaş dişleri diğer adlarıyla(8 numara, akıldişi, wisdom tooth vs vs)gibi sorunlu dişler haline gelmeye başladı ve artık halk arasında bu dişlerin işe yaramadığı ve çekilmesi gerektiği gibi düşünceler giderek yaygınlaşmakta ve çok sayıda da operatif faaliyetlerle bu dişler alınmaktadır.

20 yaş dişleri nerdedir?

20 yaş dişleri dişlerimizin en arkasındaki bölgede (son dişler) üstte ve altta 2 şer adet olmak üzere toplamda 4 adettir.16+ ve üzeri yaşlardan sonra çıkmaya başlarlar. Fakat genellikle 20 yaş civarlarına yakın çıktıkları için halk arasında 20 lik dişler adını almışlardır.

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi yer darlığı neticesinde çoğu zaman sürmekte zorluk yaşanmaktadır.

20 yaş dişleri neden sorunlu?

Bu dişler günümüzdeki beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak artık fonksiyon dışında kalmaktadırlar. Bu duruma istinaden evrim neticesinde artık bu dişlere ihtiyaç duymamaktayız. Çenelerimiz artık 20 yaş dişlerine yer ayıramayacak kadar küçülmektedir. Bu sebepten dolayı gömülü kalan 20 yaş diş oranı gün geçtikçe artmaktadır. Bu da beraberinde ciddi sorunlara yol açmaktadır.

20 yaş dişleri ne gibi sorunlara yol açar?

AĞRI

20 yaş dişlerimiz eğer süremiyorsa ilk açtıkları sorun ağrıdır. Bu dişleri eğer sürme problemleri yaşıorlarsa sürmek için birçok faktöre başvururlar. Bunlardan ilki fizyolojik olarak vücudun yarattığı iltihaplanmadır. Kemiği delip geçmek isteyen 20 yaş dişleri en kısa zamanda bunu yapmak için mutlaka kemiği delecek faktörlerin salgılanmasını sağlamak ister. Buda ağrı düzeyinde artışa sebep olur.

Aynı zamanda bu tür dişler çenedeki darlıktan dolayı önündeki diğer dişleri de ittirerek ciddi bir basınç ve ağrıya da sebep olurlar.20 yaş dişlerinden kaynaklanan ağrılar sadece çenelerde değil, baş boyun sırt gibi vücudun üst kısmında da hissedilir. Bu ağrılar zaman zaman çok ciddi olmakta ağrı kesicilerle bile geçmeyecek kadar şiddetli olmaktadır.

ÇAPRAŞIKLIK

Eğer çene darlığımız varsa ve 20 yaş dişlerimizde çıkamıyorsa işte burada bir sorun var demektir. Bu sorunu çözmek için 20 yaş dişleri yukarıdaki yöntemi kullanarak çıkmaya çalışır bazen de başarılı olur. İşte eğer 20 yaş dişleri başarılı olursa çene darlığını mutlaka diğer dişlerin yerini değiştirerek çözmüş demektir.

Buda genellikle ön dişler olur. Arka azı bölgesinden ciddi bir basınçla itilen dişler baş ağrına sebep olduğu gibi bu sırada da sağa sola hareketle veya dönme hareketleriyle ciddi bir çapraşıklık ya da yer kaybına uğrarlar. Buda çok ciddi estetik kayıplara yol açar. Sonradan telafisi çok zor olan bu kayıpların yaşanmaması için doktorun iyi bir planlamayla bu dişlerin geleceğini görmesi ve sorunu çözmesi gerekmektedir.

20 yaş dişlerinin sorun yaratmasını nasıl engelleriz?

20 yaş dişleri ile ilgili problemi PANAROMİK film yardımıyla değerlendirmek oldukça basit ve etkili bir yoldur. Ama bazen panaromik filmler yeterli görüntü vermeyebilir. bizde onun yerine tomografi yöntemini kullanabiliriz. Bu sayede dişin yeri ve konu tamamen tespit edilebilir.

Bu tespitten sonra ileriye dönük bir inceleme ile 20 yaş dişlerini cerrahi olarak alınıp alınmamasına karar verilir. Bu kararı vermek hassasiyet gerektiren bir işitir.

20 yaş dişleri çoğu zaman sorunsuz bir şekilde cerrahi müdahale ile alınıp tedavi edilir.

20 yaş dişleri çekilirken ameliyat mı olmalıdır?

Her 20 yaş dişi ameliyat olacak diye bir kural yoktur. Bazı 20 yaş dişleri saniyelerle ifade edilen sürelerde cerrahi olarak alınırken bazı 20 yaş dişleri ortalama 30 dakika süren cerrahi işlemlere tabi tutulmaktadır.

20 yaş dişleri ameliyatı zorumudur?

20 yaş dişlerinin ameliyatı bile ehil ellerde çok zor değildir. Hatta çok zor gibi görülen işlemler bile kolaylıkla yapılabilmektedir. Geleneksel cerrahi yöntemlerde yirmi yaş dişleri çekilirken zaman zaman tur motorlarının travmatik etkisiyle hastalarımızın yüzünde şişlikler(ödem, morarmalar)görülebilmektedir. Bunun sebebi 20 yaş dişinin üzerini örten kemik dokunun kaldırılması sırasında ki travmatik yaklaşımdır.

 
 
designed by ilkedesign